Blog

Zgarnij kupon %

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pracy w gastronomi?

Zanim dojdzie do jakiejkolwiek rozmowy rekrutacyjnej, musisz znaleźć restaurację, która spełni Twoje oczekiwania. Na co zwrócić uwagę przy wyborze pracy w gastronomii? Przede wszystkim sprawdź, czy dana restauracja cieszy się dobrą opinią wśród klientów i personelu. W ten prosty sposób dowiesz się, czy w lokalu panuje przyjazna atmosfera, czy jednak lepiej unikać tego miejsca. Sprawdź też, jakie szkolenia oferuje dana restauracja dla pracowników oraz jakie są jej wymagania wobec kandydatów. Chcesz wiedzieć więcej? Podpowiadamy, jak przygotować się do rozmowy rekrutacyjnej i czym się kierować przy wyborze restauracji.

Praca w gastronomii – o czym musisz pamiętać

Praca w gastronomii może być bardzo satysfakcjonująca, ale też wymaga odpowiedniego przygotowania i podejścia. Jeśli chcesz pracować w tej branży, koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami.

  1. Pamiętaj, że praca w gastronomii to nie tylko przygotowanie posiłków czy obsługa gości. To także dużo nieprzewidzianych sytuacji. Dlatego właśnie przyda Ci się umiejętność działania pod presją i elastyczność.
  2. Każda restauracja ma swoje własne standardy i procedury, do których trzeba się dostosować. Jeśli szukasz firmy, w której będziesz czuć się dobrze, zwróć uwagę na obsługę klientów – jaki panuje dress code, czy atmosfera w lokalu jest sztywna, czy luźniejsza. Nieformalny charakter restauracji oznacza też inną specyfikę pracy niż w trzygwiazdkowym lokalu.
  3. Praca gastronomii to ciągły kontakt pracowników z gośćmi. Niezbędna jest otwartość na drugiego człowieka – musisz lubić kontakt z ludźmi. Pracownik powinien także umieć szybko reagować na sytuacje, które mogą się niespodziewanie pojawić podczas obsługi gości.
  4. Dobra organizacja pracy to podstawa sukcesu każdej restauracji. Jeśli zwykle nie robisz tego, co jest najważniejsze, tylko to, na co akurat masz ochotę, to gastronomia może nie być najlepszym miejscem dla Ciebie.
  5. Pozytywne nastawienie do pracy – dzięki temu goście oceniają mniej surowo błędy pracowników, które przecież każdemu mogą się zdarzyć. Uśmiech podczas rozmowy i życzliwość wobec klientów niewiele kosztują, a wpływają korzystnie na atmosferę w restauracji.

Praca w gastronomii nie należy do najprostszych – bywa niewdzięczna, ale jest niezwykle satysfakcjonująca i uczy znacznie więcej niż można by sobie wyobrazić. Pamiętaj o tym, że klienci przychodzą do restauracji, aby się odprężyć, zjeść coś dobrego i spędzić miło czas – Twoim zadaniem jest im to ułatwić. Najważniejsza jest uczciwość – klient ma prawo wiedzieć, co dostanie w zamian za swoje pieniądze. Jeśli menu jest niejasne lub mylisz się w cenach, możesz narazić siebie i swojego pracodawcę na szereg problemów.

Jak przygotować się do rozmowy rekrutacyjnej – praca w gastronomii

Panuje błędne przekonanie, że pracownik restauracji nie musi mieć żadnych kwalifikacji. Jak przygotować się do rozmowy rekrutacyjnej, jeśli interesuje Cię praca w gastronomii?

  • Poznaj menu restauracji – zwykle jest dostępne na stronie internetowej lub w mediach społecznościowych. Znajomość kuchni pokazuje, że zależy Ci na pracy i wiesz, że każdy pracownik powinien znać ofertę na wyrywki.
  • Dowiedz się, kim jest szef kuchni, jakie ma doświadczenie i czy Twoje umiejętności kulinarne pasują do jego/jej stylu.
  • Wiedza o branży gastronomicznej również pomoże Ci odnieść sukces na rozmowie – dowiedz się więcej o aktualnych trendach i nowościach w gastronomii. Pamiętaj też, że praca w gastronomii to nie tylko gotowanie – istotna jest także obsługa gości i budowanie świadomości marki. Pracodawcy doceniają pracowników, którzy myślą także o rozwoju lokalu.
  • Pokaż, że potrafisz zarządzać swoim czasem, np. studiować i pracować jednocześnie. A może kiedyś zajmował Cię wolontariat? Nawet jeśli nie masz żadnego doświadczenia w pracy na kuchni, możesz pokazać, że będziesz dobrym pracownikiem/czką.

Dobry pracownik w gastronomii jest na wagę złota, dlatego jeśli udowodnisz podczas rozmowy kwalifikacyjnej, że jesteś godny/a zaufania, Twoje szanse wzrosną. Restauracja z pewnością doceni nową osobę w zespole, która z uśmiechem na twarzy zadba o standard obsługi gości.

Sprawdź: burgery Dąbrowa Górnicza

Podsumowanie

Praca w restauracji to jednocześnie praca fizyczna i umysłowa – warto mieć tego świadomość, szukając oferty zatrudnienia. Ale jak wybrać restaurację, w której będziesz się czuć dobrze? Sprawdź, jak wygląda oferta o pracę – jakie są warunki zatrudnienia i możliwości rozwoju, jeśli nie traktujesz pracy jako krótkiego przystanku. Zwróć też uwagę na pozycję restauracji na rynku. Im dłuższa historia, tym większa szansa na stabilne zatrudnienie. Co dalej? Przygotuj się do rozmowy rekrutacyjnej. W gastronomii praca często nie wymaga specjalistycznego wykształcenia, czy umiejętności, a restauracje chętnie szkolą nowych pracowników – dzięki temu mają pewność, że będą pracować zgodnie z ich standardami.

Szukasz pracy? Dołącz na nasz pokład!

ZAMÓWISZ W DOSTAWIE?

Pobierz aplikację na telefon i zamawiaj kiedy i skąd chcesz.

A MOŻE ZJESZ W LOKALU?

Odwiedź nas stacjonarnie. Sprawdź, gdzie znajdziesz lokal najbliżej Ciebie.